75. MŰVÉSZETI AUKCIÓ

NOVEMBER 19-20. 18:00 | MOM Kulturális Központ

Nézze meg a katalógust!

Kattintson a megnyitás gombra és nézze meg gondosan összeválogatott katalógusunkat, benne az aukció összes tételével!

katalógus letöltésedownload 64mb

Lapozható katalógusért görgessen lejjebb az oldalon.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!download

Értesüljön e-mailben elsőként a BÁV aukciókról, hogy biztosan ne maradjon le a legizgalmasabb tételekről!

75. MŰVÉSZETI AUKCIÓ

Gádor István féltve őrzött kerámiagyűjteménye

Gádor István: Jugendstil virágtartó

Kivételes hagyaték kerül kalapács alá a BÁV 75. Művészeti aukcióján. Gádor István (1891-1984) amellett, hogy a magyar modern kerámia megteremtője, tanári és baráti kapcsolatai révén meghatározó alakja volt az 1910-50-es évek művészeti közéletének. A most árverésre kerülő, Gádor saját maga által összeválogatott kerámiagyűjtemény lányától, Gádor Magdától származik. A közel 30 alkotás a teljes, állandó megújulásában eleven életművet átöleli: a szinte kubista alkotásoktól a népi motívumokat felelevenítő darabokon, a ma is modernek ható absztrakt faliképeken át Picasso világát idéző festett emberalakos kerámiákon keresztül a szoborszerű kísérleti alkotásokig. Az anyagból kiemelkedik egy, a Wiener Werkstätte hatására 1917-ben készült, gazdagon díszített, unikális jugendstil virágtartó. A válogatás híven idézi Hárs Éva szavait a mesterről:„Olyan alkotó, aki egész eddigi tevékenysége során mindig az újat kutatta, s a legkorszerűbbet valósította meg.”

Tanítványok és kortársak: a modern magyar kerámia mesterei

Gorka Géza: Art deco kosfejes kínáló

A BÁV szakértői ehhez a soha nem látott anyaghoz Gádor István tanítványainak és kortársainak munkáit válogatták össze. Megtalálhatjuk itt Gorka Géza art deco kerámiái mellett lánya, Lívia kísérleti térplasztikáit, vagy éppen Kovács Margit figurális alkotásait is. Az anyagot, az időrendnek megfelelően, Gádor Magda kerámiái zárják, ezzel adva átfogó képet a 20. századi modern magyar kerámia legnagyobb mestereiről.

Művészbarátságok a Gádor-gyűjteményben

Dési Huber István: Budakeszi vörös kémény, 1937

Gádor István gyűjteménye saját, féltett darabjai mellett művészbarátaitól vásárlás, csere vagy ajándék útján kapott alkotásokban is bővelkedik. Gádor híres volt pezsgő társadalmi életéről, műterme szüntelen a művészek kilincselésétől volt hangos. A vizitre érkezők sokszor magukkal hozták friss alkotásaikat is, amelyeket készséggel cseréltek készpénzre vagy kerámiára. Gyakori látogatója volt Goldmann György szobrászművész, aki hozzá vitte kiöntetni negatívjait. Gádor meg is említi memoárjában, hogy milyen büszke az ő műhelyében készült rendőrfigurára, amely most Horthy-rendőr címmel kerül árverésre. Az 1900-as években sokat jártak statisztálni Bokros Birman Dezső szobrászművésszel, aki az alkalmak után emlékezetből mintázta a színészek és költők portréját. Ekkor készülhetett a kollekcióban szereplő, egyedülálló Ady Endre szoborportré is. Uitz Bélával együtt tanult az iparművészeti iskolában, őt egy tuskép idézi meg a kollekcióban. A 20-as években egy képzőművészeti csoportban találkozott Dési Huber Istvánnal, akitől az életmű egyik legismertebb, és legtöbbet reprodukált témájú darabját, A Budakeszi gépház vörös kéménye című festményét kapta, amelyre most 4,8 millió forintért licitálhatnak. Gyakori vendég volt nála Kmetty János is, akitől egy asztali csendélet került a gyűjteménybe. Scheiber Hugó saját önarcképét, Bene Géza pedig tájképeit ajándékozta neki. 1930 körül találkozott Pekáry Istvánnal, aki hozzá hasonlóan szívesen merített a magyar népművészetből. Több közös kiállítást is rendeztek a témában, valószínűleg ennek köszönhető, hogy három korai mű is képviseli Pekáry művészetét a Gádor kollekcióban. A második világháború beköszöntével gyakran bombázták műterme környékét, gyűjteményének külön bunkert épített. Miután nem jelent meg munkaszolgálaton, menekülni kényszerült, és többek között Szőnyi Istvánnál húzta meg magát, akitől a Zebegényi utca című alkotása került hozzá. A felbecsülhetetlen értékű művészbarátságokat őrző hagyaték ezen felül többek között Lossonczy Tamástól, Novotny Emiltől, Mattioni Esztertől is őriz alkotásokat. Ez az első, és minden bizonnyal az utolsó alkalom, amikor a modern magyar kerámia atyjának és szellemi körének alkotásait együtt láthatja a közönség.

Egy félbevágott kép és további izgalmas festmények

Munkácsy Mihály: Tanulmány a Zálogház című műhöz

Rippl-Rónai József: Zorka fehér kalapban

Gyarmathy Tihamér: Ragadozó, 1958-59

A Gádor-hagyatékon felül is igazi különlegességekkel készülnek a novemberi aukcióra a BÁV szakértői. Mészöly Géza 18 millió forintról induló Sétalovaglás című festménye visszatérő vendége a BÁV árveréseinek. Korábban az Aukciósház több szakértőjének is szemet szúrt a csonka kompozíció. A hosszúra nyúló művészeti oknyomozás során a magántulajdonban lévő Rőzseszedők című kép reprodukciója mellé téve vált egyértelművé, hogy a valaha összetartozó, nagyformátumú festményt egy műkereskedő, a nagyobb haszon reményében, kettévágta, így darabjai azóta kénytelenek külön életet élni.

Árverésre kerül Munkácsy Mihály egyik leghíresebb festményéhez, a Zálogházhoz készült tanulmánya, az Anya gyermekével II. A 28 millió forintért árverésen indulóvédett alkotás befejezetlensége Munkácsy sajátos festési stílusának, művészeti gondolkodásmódjának tanulmányozására is lehetőséget ad.

Licitálhatnak többek között Rippl-Rónai József 4,6 millió forintról induló kacér Zorkájára vagy Gulácsy Lajos sokat reprodukált Romantikus táj nőalakkal című festményére, amely 38 millió forintért kerül árverésre. A kortárs anyagban Nádler István, Hencze Tamás, Orosz Gellért, Hincz Gyula művei mellett többek között Gyarmathy Tihamér egyik érett korszakából származó műve, a Ragadozó is megtalálható.

Debütálnak a modern Zsolnay-k! Fegyverek minden mennyiségben

Zsolnay díszkancsó, Pécs, 1905

Bécsi empire szablya, 1821

A műtárgynapon mindenképpen figyelmet érdemel a kivételesen gazdag Zsolnay-anyag, amely idén először modern alkotásokkal is kiegészül. A nap legharciasabb része valószínűleg a fegyverek aukcionálása lesz. Az igazi csemegéket felsorakoztató kollekcióban párbajpisztolyok, vadászpuskák, valamint mesteri díszítésű kardok és szablyák várják az érdeklődőket.

Az ékszernap sztárjai, hódít a kortárs

Fehérarany nyakék 7,69 karátnyi brill ékítéssel

Fehérarany Cartier nyakék rubin csüngővel

Bánfalvi Rita kalocsai hímzés ihletésű fehérarany nyakéke

A november 19-ei ékszernapra a szakértők a klasszikus ékszerek mellé olyan nagy márkák alapdarabjait válogatták be, mint a Cartier, Tiffany, Gucci, Chopard vagy Van Cleef & Arpels. A Cartier adja az árverés egyik legkülönlegesebb tételét, a „Sárkány csókját” is. A keleti stílusú, rubinnal ékített unisex design nyakék igazi kedvence a nagy aukciósházaknak. A színes drágakövek közül ez alkalommal a brillekkel társított kék színű kövek: a zafír, topáz és akvamarin játsszák a főszerepet. Természetesen a karácsonyi szezon előtt most sem maradnak el a nagyértékű brilles befektetési ékszerek, az eljegyzési gyűrűnek vásárolt szolitergyűrűk, valamint buton fülbevalók. Biztos, hogy nagy licitharcra számíthat az az 1,8 millió forintos fehérarany nyakék és a hozzá tartozó fülbevaló, amelyet közel 9 karátnyi briliánssal ékítettek. A BÁV árveréseinek történetében rekordnak számító, 2,5 millió forintos kikiáltási árral, most először szerepel egy kortárs magyar ékszer kiemelt helyen az árverésen. Bánfalvi Rita egyedi tervezésű és készítésű, kalocsai motívumokat megjelenítő ékszergarnitúráján a jellegzetes élénk színű hímzéseket rubinokkal, zafírokkal és smaragdokkal adta vissza a tervező.

A karácsonyi asztal fénypontjai

Fabergé kiöntőgarnitúra, 1900 körül

Az ezüstök között már a karácsonyra készülődve a különböző kínálók, evőeszközök, porcukorszórók és gyertyatartók mellett akár az Ön asztalára is kerülhet a Podmaniczky- vagy éppen a Zichy-család ezüsttálcája. Minden bizonnyal nagy nemzetközi figyelemre számíthat egy lenyűgöző Fabergé szecessziós kiöntőgarnitúra is, amely 5,5 millió forintért indulva kerülhet új gyűjteménybe.

Kiállítás

2019. november 9-17., minden nap 10:00-18:00 | BÁV Aukciósház

Az aukció kiállítását november 9-17., 10:00-18:00 között ingyenesen tekinthetik meg a BÁV Aukciósházban (1052 Budapest, Bécsi utca 1.).

TOVÁBBI PROGRAMJAINK

Ékszerek bemutatása: 2019. november 9. és 17., 14:15 órától

Festmények bemutatása: 2019. november 9., 16. és 17., 15 órától

Műtárgyak bemutatása: 2019. november 9. és 16., 16 órától

A bemutatók helyszíne: BÁV Aukciósház (1052 Budapest, Bécsi utca 1.)